1

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

SIGURNOST HRANE ZA POTROŠAČE

14. – 15. 3. 2024. – Brčko

Hotel Jelena – Brčko

Povodom Dana Brčko distrikta i velikom zanimanja potrošača javnosti za kampanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) o sigurnosti hrane u Kongresnom centru hotela Jelena u Brčkom Europski centar izvrsnosti potrošača pod Visokim pokroviteljstvom Vlade Brčko Distrikta organizira Međunarodnu konferenciju o sigurnosti hrane za potrošače.

Ta je tema i te kako zanimljiva i s aspekta pridruživanja BiH i harmonizacije pravne stečevine s onom iz EU, posebno u dijelu koji se tiče poljoprivredno-prehrambenog sektora i zaštite potrošača.

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini pokazali su da postojeći opskrbni lanci nisu otporni na velike, globalne šokove, što je europsko, pa tako i gospodarstvo BiH, uključujući i poljoprivredno-prehrambeni sektor, stavilo pred velike izazove.

Odgovarajući na nove okolnosti, EU zajedničkom politikom želi približiti lance opskrbe, smanjiti kupovinu izvan jedinstvenog unutarnjeg tržišta EU-a i približiti proizvodne kapacitete. Prioritet postaju zemljopisna blizina i kvaliteta te neka nova partnerstva i ekosustavi. Taj prioritet može biti presudan za novo pozicioniranje proizvođača hrane, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, mikro, mala, srednja i srednje velika poduzeća te stvara nove poslovne mogućnosti, ali i probleme van za proizvođače i logističare van EU.

Istovremeno, značajno rastu i zahtjevi potrošača ne samo u EU već i BiH, u pogledu pitanja sigurnosti hrane i informiranosti, što pred proizvođače, distributere, trgovce i regulatore posebno u BiH stavlja nove izazove.

Sudionici

Konferencija će okupiti predstavnike javnih politika, prehrambene industrije, proizvođačkih i strukovnih udruženja, akademske zajednice i potrošačkih organizacija te nastojati prezentirati interese regulatornog, industrijskog, poljoprivrednog i prehrambenog  sektora te potrošača, istovremeno pružajući otvoreni prostor za razmatranje stavova svih strana u pitanjima sigurnosti hrane za potrošače.

Ciljevi                       

Konferencija o sigurnosti hrane za potrošače će biti mjesto promicanja i poticanja uzajamnog razumijevanja i povjerenja između potrošača i svih sudionika duž cjelokupnog lanca prehrane.

Konferencija o sigurnosti hrane za potrošače želi promicati sigurnost hrane i zaštitu potrošača kroz zalaganje za jačanje reputacije domaćih proizvoda i malih proizvođača te snažnije uključivanje potrošačkih organizacija u javni prostor. Konferencija o sigurnosti hrane za potrošače želi istaknuti proizvođače hrane, posebice mlade, inovativne i obrazovane poduzetnike te predstavnike prehrambene industrije i trgovine koji grade, potiču i promoviraju bosansko-hercegovačku proizvodnju hrane i sigurnost potrošača kroz priznanje pod nazivom „Ambasadori poljoprivrede i hrane BiH“*

Tematske cjeline

1. Sigurnost hrane i potrošači

 • Sigurnost hrane kao zdravstveno pitanje
 • Upravljanje sigurnošću hranom u vrijeme pandemije
 • Kako „novo normalno“ mijenja uvjete pod kojima se hrana proizvodi, prerađuje, prodaje, distribuira i konzumira (spajanja i preuzimanja u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, budućnost OPG-a, prehrambene navike, vrijednosti brenda i reputacije proizvođača)
 • Sigurnost hrane i sigurno okruženje za hranu u maloprodajnim trgovinama i na tržnicama (zahtjevi za sigurnošću su na sve tri strane: proizvođač – trgovac – potrošač)
 • Prijevare s hranom – od patvorina do upitnog ekološkog i domaćeg proizvoda

2. Zahtjevi potrošača (ne)utječu na zakonodavne promjene

 • Razina EU, Hrvatska, BiH (pitanja sigurnosti, sljedivosti proizvoda, povlačenje proizvoda, označavanja, porijekla i sl.)
 • Što ili tko u BiH potrošaču jamči da kupuje sigurnu hranu proizvedenu u BiH ili izvan nje?
 • Državni, entitetski i europski standardi za certificiranje kvalitete proizvoda, oznake izvornosti i porijekla, za certificiranje proizvodnih sustava i procesa …

3. Hrana digitalno i virtualno

 • Društvene mreže – mijenjaju li način na koji potrošači dobivaju informacije o hrani i dijele svoje stavove o sigurnosti i kvaliteti hrane?
 • Platforme za prodaju hrane – olakšavaju dostupnost hrane u uvjetima samoizolacije, plasmana proizvoda malih proizvođača, ali otvaraju pitanja sigurnosti potrošača i konkurencije među velikim proizvođačima i trgovcima hranom za potrošače.

4. Pogled u budućnost

 • Svaki napor da se osigura dugoročna budućnost poljoprivredne proizvodnje presudan je za sposobnost da si osiguramo  zdravu hranu – Proizvodnja i sigurnost hrane

5. Stavovi potrošača prema sigurnosti hrane – Mijenjaju li se trendovi u zahtjevima potrošača?

 • Organizator je proveo jednostavno online istraživanje putem platforme kako bi na uzorku identificirao interese potrošača u odnosu na sigurnost hrane, odnosno  dobio odgovor na pitanje „Što je potrošačima najvažnije prilikom donošenja odluke o kupnji hrane?“ (ponuđeni bi bili odgovori: cijena, okus, izgled, zdravlje i dobrobit, sigurnost, iskustvo (poznati trgovac), porijeklo, transparentnost (informacije o proizvodu/trgovcu).

S obzirom na važnost teme kao i činjenicu da je ovo prva takva međunarodna konferencija u BiH koja govori o temi sigurnosti hrane za potrošače očekujemo veliki interes kako proizvođača, prerađivača, distributera tako i trgovaca, hotelijera, restorana, logističara i u konačnici samih udruženja potrošača.

Svi ste dobro došli u Brčko
od 14. – 15. 3. 2024. u hotel Jelena!